Naslov | Bolesti soje i mogućnosti njihovog suzbijanja |
Autor | Monika Kolarić |
Voditelj/Mentor | Slavica Antunović (mentor)
|
Sažetak rada | Soja (lat. Glycine max (L.) Merrill) je mahunarka koja se uzgaja više od četiri tisuće godina. Zemlje koje imaju uvjete za proizvodnju soje nastoje unaprijediti njenu proizvodnju tako da je ona danas važna ekonomska i politička kultura. Tijekom uzgoja izložena je napadu brojnih uzročnika bolesti, najčešće gljiva, zatim bakterija te virusa, zato je važno prepoznati simptome na vrijeme i spriječiti razvoj patogena. Također je potrebno pratiti ekološke uvjete te posvetiti važnost agrotehničkim zahvatima. Cilj završnog rada bio je prikazati pregled najznačajnijih bolesti soje i mogućnosti njihovog suzbijanja. |
Ključne riječi | soja bolesti soje suzbijanje bolesti |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | Diseases of soybean and possibilities of their control |
Povjerenstvo za obranu | Teuta Benković-Lačić (predsjednik povjerenstva) Slavica Antunović (član povjerenstva) Ljiljana Božić-Ostojić (član povjerenstva)
|
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Veleučilište u Slavonskom Brodu |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Poljoprivredni odjel |
Mjesto | Slavonski Brod |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija)
|
Vrsta studija | stručni |
Stupanj | stručni |
Naziv studijskog programa | Bilinogojstvo; smjerovi: Ratarstvo, Hortikultura |
Smjer | Ratarstvo |
Akademski / stručni naziv | stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka bilinogojstva |
Kratica akademskog / stručnog naziva | bacc. ing. agr. |
Vrsta rada | završni rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2016-07-11 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | Soybean (lat. Glycine max (L.) Merrill) is a legume that has been grown for more than four thousand years. The countries having conditions for soybean production have been trying to improve the production because it is an important economic and political crop. During growing of soybean it has been exposed to the attack of many pathogens, mostly by fungi, then bacteria and viruses, so it is important to recognize the symptoms on the time and to prevent the pathogenic development. It is also necessary to monitor the environmental conditions and to pay attention to the agro-technical procedures. The aim of the final paper was to present an overview of the most important soybean diseases and the possibilities of their control. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | soybean soybean diseases disease control |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:174:677370 |
Pohranio | Robert Benković |